2011. április 29., péntek

A hullai kiszáradás-exsiccatio postmortale

 A holttest száradása a párolgás következtében elsősorban külsőleg látható változásokban mutatkozik, melyekhez később testsúly csökkenés társul. A kiszáradás a legszembetűnőbb a bőrön és az azokon lévő sérüléseken, valamint a levegővel érintkező nyálkahártyákon és a szemen. A nedvveszteség folytán a szemgolyók feszülése csökken, a szaruhártya elhomályosodik, az ínhártya szabadon fekvő részei pedig háromszög alakú területen beszáradnak (Sommer-Larcher féle halálfolt) végül a szemgolyó összetöpörödik. Sokan a halál utáni pupillaszűkülést is ezzel magyarázzák, de ott a hullamerevségnek is van szerepe. Feltűnően gyorsan mutatkozik beszáradás azokon a területeken, amelyek finom hámmal vannak borítva, nedvesség miatt előzőleg felpállottak, vagy hámtól fosztottak. Gyorsan szárad be ennek folytán az újszülöttek ajka, köldökzsinór, a boka-csukló tájék, külső nemi szervek, főleg a herezacskó. A testfelületen mutatkozó beszáradás attól függően, hogy alatta zsírréteg vagy izomzat fekszik sárgás, illetőleg barnás-vöröses szalonnabőrszerű megkeményedés formájában észlelhető. Néha az erek rajzolata is kivehető ezeken a területeken. Újszülöttek, kisgyermekek ajkainak beszáradása maró anyag lenyelésének nyomait utánozhatja. Sovány egyéneknél a csípőtányér szélén, valamint ott ahol vékony a bőr lehetnek sötétebb foltok, melyek bántalmazás gyanúját kelthetik, holott csak a beszáradás egyik jelensége. Kövér emberek nyakán a redőképződés, valamint annak beszáradása akasztás gyanúját vetheti föl, holott arról van szó, hogy a vaskos nyakon redők képződnek, melyek bepállanak és annak a helye szárad ki. Újraélesztettek mellkasán láthatunk ilyen elváltozásokat, melyek a reanimáció következményei általában. Akasztottaknál, akik gyakorta elharapják a nyelvüket, a kidülledő nyelv is feketére elszíneződik a száradás miatt.

A száradással kapcsolatban megemlítendő két olyan jelenség, melyet a néphit tévesen magyaráz és a köztudatban is téves. A népies felfogás szerint ugyanis a halál után a köröm és a szőrzet növekszik egy darabig. Ennek a tévedésnek az ad magyarázatot, hogy a száradás következtében az ujjak bőre zsugorodik és így a körmök kíjjebb állnak. A szőrzet és a haj látszólagos növekedését a bőr száradásával magyarázhatjuk, ezáltal jobban kiemelkednek az előbbi képletek.
Száradás azonban nemcsak a holttest külső, hanem belső részeiben is okoz elváltozásokat. A csecsemőmirigy helyén lévő zsírszövet (corpus adiposum retrosternale) barnás beszáradását és a tüdőnek a szívburokhoz való tapadását láthatjuk. Főleg idősebb emberek holttestein figyelhető meg.

                                                     Sommer-Larcher féle halálfolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése